TED FALCON - TÔ CHEGANDO (Almost there)

Artiest info
Website
bandcamp
 

Het eerste wat je invalt, denkend aan Braziliaanse muziek is bossa nova, maar Ted Falcon, jazz violist, mandoline speler en componist viel voor een andere Braziliaanse muziek “choro”. Zijn nieuwste album ” Tô Chegano” (Almost There) bevat 14 originele composities die de vrolijke, dansbare ritmes laten horen van de choro muziek. Falcon speelt zowel viool als mandoline op dit album dat werd opgenomen in Sao Paulo, Brazilië en in Los Angeles met verschillende bands. Falcon doorbrak ook een muzikale barrière door de viool te introduceren in de traditionele mix van choro instrumenten. Hoewel het woord choro letterlijk betekent gehuil of treuren is de muziek levendig en vrolijk, algemeen beschouwd als de eerste populaire stadsmuziek in Brazilië werd choro geboren in de 19e eeuw in Rio de Janeiro. Het werd vaak gespeeld op informele samenkomsten de zogenaamde “rodas de choro”, het werd gekenmerkt door de virtuositeit en improvisatie van de deelnemers.

Falcon is een hoogbegaafde muzikant en componist en de muziek op dit album is het beste van twee werelden, choro wordt vaak genoemd als de “jazz van Brazilië”, improvisatie zit in het hart van choro en de oorsprong is een mengsel van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse muzikale stijlen. Falcon blijft trouw aan de rijke wortels, hij gaat verder en opent de muziek voor nog meer invloeden en andere instrumenten. Zo koppelt hij in “Salsa Samba” de choro aan Cubaanse muziek en in “Into the Chorosphere” is de meester klarinettist Anat Cohen te horen en in “Memories of Home” gebruikt hij een strijkkwartet en combineert een swingende pop sound met de originele klassieke choro sound. Dit is inmiddels zijn elfde album, hij maakte al muziek sinds zijn vijfde jaar, inmiddels heeft hij veel prijzen en bachelor en master degrees verworven in Amerika voordat hij besloot te vertrekken naar Brazilië om de muziek en de cultuur te leren kennen. Hij woonde in Brazilia van 2008 tot 2016 waar hij Portugees leerde, de Braziliaanse muziek studeerde en vele choro’s componeerde. Daar mag de geïnteresseerde luisteraar blij mee zijn want zijn muziek klinkt fantastisch.

Ik ben een relatieve leek in de Braziliaanse muziek, o.k.de bossa nova kent iedereen, althans de populaire versies en ook de invloeden in de jazz zijn bekend, maar de choro was een nieuw fenomeen, blij om dat te hebben ingehaald door deze indrukwekkende muzikant Ted Falcon.

De musici in Sao Paulo : Zé Barbero (gitaar), Fábricio Rosil (cavaquinho), Léo Rodrigues (pandero, perc.) Musici in Los Angeles : Ted Falcon (viool, mandoline), Wesley Amorim (gitaar, cavaquinho, gysy gtr), Colin Walker (gitaar), John Leftwich (contrabas), Ben Rempel (pandero, perc.) Strijkkwartet in Memories of Home : Ted Falcon (viool, altviool), Catherine Bent (cello), John Leftwich (contrabas).

Jan van Leersum.